Как да си изберем прозорци против шум?

Булевардът бучи оглушително, съседите се карат гръмогласно, от другата страна на улицата ехти двор на училище или детска градина – в подобни ситуации разчитаме на вътрешните пространства да ни защитят от шумотевицата и суматохата, за да работим и да почиваме пълноценно. Наред с добрата изолация на външните стени решаваща роля за гарантиране на тишината имат прозорците. Днес те се произвеждат по технологии, които гарантират отлична изолация както от студа и жегата, така и от външните звуци. При извънредно шумна обкръжаваща среда обаче са нужни специални прозорци против шум.

Загуба на здраве, живот и пари

Шумът е една от най-подценяваните опасности за здравето в днешно време, според Световната здравна организация. Шумът в градската среда причинява до 16 600 случая на преждевременна смърт всяка година в Европа, по данни на Европейската агенция за околната среда. Повече от 900 000 случаи на хипертония могат да бъдат отдадени на шума. Той води и до безсъние и сърдечно-съдови заболявания. Почти 20 милиона души в ЕС усещат „дискомфорт“ при наличието на шумовото замърсяване, а други осем милиона страдат от нарушен сън, казва ЕАОС. Като цяло вредните нива на шума от движението по пътищата влияят на един на всеки четирима души в Европа.

В доклад на Европейската комисия още от 2011 г. е записано, че шумът от автомобилния и железопътния трафик коства 40 милиарда евро на година във вид на спад на цените на имотите край шумните пътища, разходи за медицински услуги и по-ниска производителност на труда.

Стъклопакет против шум

Стъклопакетът играе решаваща роля за справянето с шума. Няколко негови характеристики определят способността му да осигури тишина в интериора.

- Различни дебелини: разликата в дебелината на стъклата има водеща роля. Когато не са еднакви на дебелина, стъклата възпрепятстват пренасянето на звуковата вълна. Това „убива“ звуковите вълни. Един двоен стъклопакет може да бъде ефективен звукоизолатор, ако стъклата му са с дебелини, например, 5 и 6 милиметра.

- Троен вместо двоен: броят на стъклата също помага за намаляване преноса на звуковите вълни. Те също могат – и е желателно – да бъдат с различни дебелини. Една класическа схема е 4-6-4.

- Пластово стъкло: пластовите стъкла са специално разработено оръжие срещу шума. Известни са още като ламинирани или триплексови стъкла. При тях между двете стъкла е поставено прозрачно „фолио“ от не-стъклен материал. Той е еластичен и „обира“ звуковите вибрации. Популярен вид фолио е PVB (поливинилбутирал), но все по-често се използват други, специално разработени формули. В Rollplast пластовите стъкла са изработени от Guardian – серията Sound Reduction.

Интересно е да се знае, че наред със звукоизолацията пластовите стъкла осигуряват и безопасност. При счупване те не се разпадат на отделни режещи части, а благодарение на фолиото всички стъклени парчета остават заедно и по този начин предотвратяват опасността от нараняване.

- Разстояние между стъклата: колкото по-голяма е междината между стъклата в пакета, толкова по-малко звук може да проникне от другата страна.

- Аргон: когато кухината на стъклопакета е изпълнена с газ аргон, това допълнително намалява преноса на звук.

Обичайно тези мерки са достатъчни да се осигури съвсем задоволителна звукоизолация на интериора. Проникването на звука спада с около 32 до 40 децибела.

За пространства, които трябва да станат извънредно тихи на фона на изключително шумна околна среда – например спокоен хотел точно до летище – е необходимо специално проектиране на прозоречната система. То, закономерно, натоварва и бюджета.

Важно е да се знае, че стъклопакетът отговаря за над 90% от звукоизолацията при прозорците.

Профили за тишина

И най-добрият стъклопакет обаче не може да гарантира тишината, ако е поставен в неподходящ профил. Не бива да се подценяват материалът, конструкцията, монтажната фуга.

- Материал: дървените профили, освен да създават уют, се славят като най-добрите звукоизолатори. Чудесни свойства имат и многокамерните пластмасови прозорци.

Алуминиевите прозорци изискват значително повече усилия за ограничаване на преноса на звук от околната среда към интериора. Техният избор е оправдан тогава, когато специфични особености на архитектурата и дизайна не позволяват да се използват дървени или PVC прозорци.

Като цяло по отношение звукоизолацията разликата между дървените и пластмасовите прозорци е незначителна. Изборът се обуславя от други параметри като цена, естетика, лични предпочитания.

- Ширина на профила: колкото по-широк и многокамерен е той, толкова по-малко са шансовете на звуковата вибрация да успее да премине пълноценно и външният звук да се чува вътре. Заедно с това и армировката трябва да е по-дебела. Препоръчително е тя да е около 2 милиметра.

- Монтажна фуга: кухината между материала на стената (бетон, тухла) и рамката на прозореца е потенциална „пробойна“, когато иде реч за звук. Тя трябва да бъде запечатана с „монтажна лента“. В противен случай през нея могат да проникнат и влага, и шум – безпрепятствено.

Индекс за звукоизолация

Показател за нивото на шумоизолация е индексът на намаляването на звука „R”. Той описва степента на изолиране на звука при сградните елементи.

За да узнаем каква тишина може да осигури даден нов прозорец, трябва да потърсим коефициента Rw – звукоизолация на целия прозорец. Колкото по-високо е числото, толкова по-добри са параметрите.

Увеличаването на Rw с 5 точки ще намали долавяната сила на звука, преминаващ през прозореца, наполовина.