Дървени прозорци: класика, уют, дълготрайност

Нищо не стои по-хубаво на стената от елегантен дървен прозорец с хубава гледка. Дървеният прозорец създава уют и топлота, красив е и приятен на допир, изолира перфектно, екологичен е и на всичкото отгоре е дълготраен.

Днес собствениците на имоти имат богат избор за всеки детайл от прозорците си. Да се реши кой вид е най-подходящ често пъти е трудно: всяка технология бива хвалена от своя производител, а нерядко хората вземат пример от съседи или приятели. Прозорците от дърво могат да се считат за най-висококласни измежду всички, съчетавайки комфорт с отлично съотношение цена-качество.

Уют и топлота

Истинското дърво създава несравнимо приятно усещане. Дървото е класика, то е „топло“ и приятно на допир, създава уют, създава чувство за нещо истинско. Не е случайно, че много от алтернативните материали често пъти наподобяват дърво. Ала ако цветът може да се имитира до голяма степен, то текстурата не може.
Изолация

Истинското дърво изолира по-добре от който и да е друг материал. Сравнено с алуминиевите профили то е „стотици пъти по-добро“, единодушни са специалистите. В съчетание с качествен стъклопакет, дървеният профил на прозореца може да осигури коефициент на топлопроводимост Uw от 1.1W/m2K до забележителните 0.7W/m2K. Обичайно прозорците с коефициент под 1W/m2K се считат за осигуряващи много добра топлоизолация. За така наречените „пасивни къщи“ изискването е за 0.8W/m2K.

За силата на топлоизолационния ефект роля играе ширината на прозоречния профил. По правило колкото по-широк е той, толкова по-висока степен на изолиране гарантира.

Ролпласт предлага две модификации дървени прозорци – с ширина 78 мм и 92 мм. Изработват се от четири вида дърво: смърч, меранти, дъб или ясен:

Смърч -Uf=0.99W/m2K ;
Дъб- Uf=1.4W/m2K ;
Меранти- Uf=1.1W/m2K ;
Ясен- Uf=1.4W/m2K.

В тези прозорци могат да се вграждат двойни и тройни стъклопакети със стандартна ширина (32 мм и 40 мм).
Освен перфектен изолатор за топлина дървеният прозорец е и отлична звукова бариера.

Дълготрайност

Дървените прозорци са лесни за монтиране и са дълготрайни. При добра поддръжка на практика животът им е неограничен.

Екологичност

Дървото е екологичен материал. Той е изцяло естествен и затова е единственото възможно решение за домовете, изграждани приоритетно с естествени материали – фактор, изключително важен за здравето на обитателите.

Дървото е 100% природосъобразно – няма вреден отпечатък, няма вредни емисии. Дърветата по същество са възобновяем източник. Дървените рамки няма да замърсят околната среда в края на жизнения си цикъл, те ще изгният и ще се разградят. Отпадъците от изработката на дървени прозорци също са природосъобразни – те са биоразградими.

В допълнение към това дървените прозорци, произвеждани от Ролпласт, се обработват само с природосъобразни материали. Формулите за импрегниране, байцване и лакиране на дървените профили са изцяло на водна основа.

Архитектурен дизайн

Алуминиевите рамки са сочени за лидер от гледна точка на външния дизайн заради безграничния избор на цветове. Дървените прозорци също лесно се справят с всички цветови задачи. Наред с това те позволяват и всякакви специфични прозоречни форми – овали, арки и др.

Така наречените прозорци с „алуминиева капачка“ се изработват от дърво, като външната им страна се покрива с алуминиеви пластини. Това носи две предимства – алуминият играе защитна роля спрямо метеорологичните въздействия и в същото време може да пасне на всеки архитектурен дизайн. Отвътре прозорците запазват характерния си дървесен облик и присъщите уют и топлота.

Дървените прозорци на Ролпласт с алуминиева капачка разчитат на системата „Mira” на немския производител Gutmann. Те осигуряват въздухонепроницаемост, водоустойчивост, устойчивост на ветрово натоварване и лекота на прозореца.

Боядисване

Дървените прозорци отлично понасят боядисване. Макар да са най-красиви с естествения си „десен“, те могат и да бъдат боядисани в произволен цвят. Това не само е лесно, но и благотворно, защото боята защитава материала и го прави още по-дълготраен.

Грижа

Дървените прозорци се нуждаят от известна грижа. Тя изисква минимално усилие, но гарантира дълготрайността и красотата на дървото.

Дървените прозорци се почистват и промазват с поддържащ „лосион“ редовно, най-вече от външната страна, за да се защитават от въздействието на природните стихии. Тази обработка е важна за предпазването им от изменение на цвета, изсъхване, напукване.

Почистването и промазването се извършват два пъти в годината, пролет и есен. Препаратите за поддръжка, предлагани от Ролпласт, са на водна основа и са напълно екологични. Прилагането им два пъти в годината гарантира добрия вид и функциониране на дървените прозорци за поне 7 години. След този период, ако се налага, прозорците могат да бъдат лакирани повторно.

Фасадите на сградите край море или океан, където въздухът е традиционно влажен и солен, са по-уязвими. В такива региони грижата за дървените прозорци е особено важна.

Цена

Предвид забележителните си качества дървените прозорци обичайно са по-скъпи от останалите алтернативи. Дълготрайността и качествата им обаче означават, че тук се постига и най-доброто съотношение между цена и качество. Собствениците, които са монтирали дървени прозорци, са категорични, че богатото, стабилно, традиционно усещане за истинското дърво е незаменимо и безспорно оправдава по-високата цена.
Обективно погледнато разликата в цената дори не е значителна. Дървен прозорец, съпоставен с PVC прозорец със същите параметри и с „дървесен“ десен (който се постига чрез фолио), би коствал около 12% повече.

Имате въпрос или искате да получите оферта? Пишете ни!