Кога да изберем PVC прозорци и кога – алуминиеви?

Ролпласт е лидер в производството на прозорци от PVC,AL и дърво използвайки високотохнологични автоматизирани линии,качествени материали и производство съгласно европейските стандарти за качество.

Специфичен архитектурен облик или висока енергийна ефективност от вида „пасивен дом“, нетрадиционен цвят, дълготрайност или избягване на риска от конденз - подобни фактори са определящи за избора на нов прозорец, когато се колебаем алуминиев или винилов да е той. При всички положения не бива да се забравя, че еднакво важна роля играят и видът на профила, и стъклопакетът.

Енергийна ефективност

Енергийната ефективност е водещ фактор за мнозина при избора на прозорци. PVC профилите имат много по-нисък коефициент на топлопредаване от алуминиевите. В съчетание с правилно подбран стъклопакет, през зимата те задържат топлината в дома, а през лятото – хладината, и в двата случая много по-успешно от алуминиевите. В студено време е много по-малка вероятността да образуват конденз дори при наличието на влажност в интериора.

С вградени модули за т. нар. прекъснат термомост и с подходящ стъклопакет алуминиевите прозорци също могат да постигнат добра енергийна ефективност. Все пак за тези, които се стремят да постигнат параметри, близки до стандарта „пасивен дом“, PVC прозорците са по-подходящи. Съвсем не е за подценяване и фактът, че те осигуряват нужната изолация при значително по-благоприятно съотношение цена-качество.

Ролпласт предлага няколко системи профили,при които се постигат различни стойности на коефициент на топлопреминаване

70 BASIC /70 мм система , 5камери/
Uf Коефициент на топлопреминаване на профила: 1,3 W/m2

76 AD /76 мм,5 камерна система с 2 уплътнения/
Uf Коефициент на топлопреминаване на профила: 1,1W/m2

88 + /88 мм,7 камерна система, 3 уплътнения/-Най-доброто на пазара.
Коефициент на топлопреминаване на профила 0.93 W/m2U

Архитектурен облик

Специфичните архитектурни особености и цялостният дизайн на дадена сграда често изискват специфични нюанси на и около отворите на постройката. Алуминиевите прозорци са за предпочитане в такива случаи. Тяхното цветово многообразие е практически безгранично.

Стандартните цветове при PVC прозорците са около десет. Винаги в наличност са белите профили, тъмносивите с цвят „антрацит“, както и някои дървесни имитации – тъмен дъб, златен дъб, орех. Другите възможни цветове са „базови“ - традиционни червено, синьо, жълто. За тяхната изработка следва да се изчака около 15 дена.
Богатата цветова палитра на алуминиевите прозорци позволява ефектни решения в дизайна: перфектна визия може да бъде постигната дори при най-специфичната фасада.

Поддръжка

И алуминиевите, и виниловите прозорци се поддържат лесно. Достатъчно е избърсване с мека кърпа с хладка вода и евентуално мек сапун. И в двата случая е важно да се избягва прилагането на абразивни почистващи препарати (с фини твърди частици).

Здравина

Прозорците и вратите от алуминий не са склонни да се посукват и изкривяват. При тях е минимален рискът от деформации, които на свой ред могат да водят до редица други дефекти – например трудно отваряне и затваряне.
PVC прозорците, бидейки пластмасови, са много по-склонни към деформации. При тях много силно въздействие имат темепратурните екстреми – линейното разширение на материала прави прозорците податливи на изкривяване, което може да доведе до трудно отваряне и затваряне, въздушни „течове“, дори спукване на стъклопакета.

Производителите намаляват тези опасности чрез вграждането на подсилващи компоненти – т. нар. армировка.
PVC прозорците на фирма Ролпласт задължително се изработват с армировка 1,5 мм,а при цветни /фолирани /профили- 2 мм.
Все пак алуминиевите прозорци изначално нямат подобен проблем.

Големи остъкления

Поради характерната си здравина, алуминиевите прозорци позволяват остъкления с много големи размери. Тези профили са предпочитани за прозорци от пода до тавана, за цели остъклени стени, за оберлихти (покривни прозорци), зимни градини.

Риск от конденз

Влажността в интериора може да бъде проблем през студените месеци: водната пара е склонна да кондензира по студените повърхности. Безспорен лидер в справянето с този риск са виниловите прозорци със стъклопакет от нискоенергийно стъкло. Винилът е добър изолатор изначално, а специалният стъклопакет спомага за намаляване на опасността от конденз.

Все пак при висока влажност в интериора – над 60% - е желателно да се потърси решение за проветрение и обезвлажняване. В противен случай влагата може да кондензира върху стени и ъгли, а това създава среда за развитието на плесени.

Лесен монтаж

PVC прозорците се монтират значително по-лесно от алуминиевите. Така е заради материала, който е по-мек и по-гъвкав от алуминия.

Остаряване

PVC материалът остарява много по-бързо от алуминия. Виниловите прозорци могат да пожълтеят, да започнат да задържат прах, а с времето са склонни да се деформират. Затова производителите обичайно дават гаранция около 10 години. Животът им е общо взето 20-30 години. Колкото по-екстремни са климатичните условия, толкова по-кратък е животът на винила.

Алуминият не се изменя през годините и е на практика вечен. В съчетание с леката поддръжка това е сериозен аргумент в негова полза.

Звукоизолиране

За изолирането на шума от околния свят решаващо значение при прозорците има стъклопакетът. Той трябва да е троен, с различни дебелини на отделните стъкла. Една от най-популярните схеми е 4-6-4, където външните две стъкла са с дебелина 4 мм, а вътрешното е 6 мм. За да бъде постигнат максимално добър ефект от такъв стъклопакет, добре е профилът да е широк, многокамерен и с допълнително уплътнение.

Безспорно най-добри постижения в това направление имат виниловите прозорци. PVC по своята същност е изолатор, а освен това възможността да се изработи съответният широк, многокамерен профил идва на по-добра цена в сравнение с алуминия.

Цена

Производството на винилови профили изисква по-малко инвестиции в сравнение с алуминиевите. Оттам идва и по-ниската крайна цена на PVC прозорците.

Имате въпрос или искате да получите оферта? Пишете ни!