Ролпласт достави прозорци за българската база в Антарктида

В края на  миналата година България изпрати своята 32-та антарктическа експедиция до остров Ливингстън. Експедицията е ръководена от проф. Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Една от основните задачи на експедицията е да построи нов лабораторен блок на българската база. За тази цел Ролпласт достави специализирани прозорци, които ще отговарят на суровите условия в Антарктида.

Прозорците на Ролпласт са изработени от висококачествени материали и са проектирани да издържат на екстремни температури, вятър и сняг. Използван специален обков с максимална защита и профили , с покритие с висока UV защита събразена със спецификата на района и стъклопакети с четворен стъклопакет.

Конфигурация:

"TROCAL-76mm"-Германия

Стъклопакет: Дебелина : 65.6  мм

Трипл.нискоем.3.3.2 (6 /14/ Бяло (4) /14/ Нискоем. (4) /16/ Трипл.нискоем.3.3.2  - Aргон

Дистанционер: TPS

Топлопреминаване /Ug/: 0.42 W/m²K

За монтажа е предвидено използване на хидроизолационна лента отвън и отвътре, което подобрява значително топлоизолационните характеристики на прозорците.

 

Поставянето на прозорците на Ролпласт ще помогне за подобряване на условията на работа и настаняване на българските учени и служители в Антарктида. Те ще осигурят повече светлина и видимост, както и по-добра защита от външните условия.Прозорците ще бъдат монтирани в новия лабораторен блок на българската база. Блокът ще бъде предназначен за изследвания в областта на биологията, геологията и метеорологията.

Ролпласт е горда с участието си в 32-та българска антарктическа експедиция. 

„За нас е чест да бъдем част от тази важна инициатива“, заяви г-н Николчев, изпълнителен директор на Ролпласт. „Вярваме, че прозорците ни ще помогнат за подобряване на условията на работа и настаняване на българските учени в Антарктида и ще допринесат за успеха на техните изследвания.“

 Ролпласт е първата българска компания, която доставя прозорци за българската база в Антарктида и изнесла продукция на всички седем континента.