Богатство на форми и цветове: прозорци за всяка фасада

От прозорците очакваме да ни осигурят топлоизолация, шумоизолация, уют. Някои собственици на сгради обаче са изправени пред усложняващо ситуацията обстоятелство: архитектът е предвидил смайващи чупки във фасадата, които правят облика й уникален, а прозорците – нестандартни по форма, или пък сградата има историческа фасада с пастелни нюаси, която трябва да бъде съхранена. 

 

 

Какво говори фасадата?

Външният вид на сградите винаги е бил важен. В повечето култури, на повечето места по света разнообразието от визуални детайли и богатата украса на една сграда са ясно послание. Красивата визия говори за висок социален статус. Колкото по-богата е орнаментиката, толкова по-висок е статутът на собственика. В много традиции можем да открием, че най-красивите къщи в едно село обикновено принадлежат на най-уважаваните особи – напр. кмет, почитан воин, свещеник и др. Богатството също се комуникира чрез фасадата. Богатите хора обикновено си строят къщи с пищна украса.

Сред обществените сгради също може да се открие надпревара по отношение на визуалното послание: художествените галерии и музеите са красиви с много декоративни детайли, сградите на съдилищата са огромни и масивни, за да внушават уважение, религиозните сгради са пищни и богати на декорация, за да възхваляват боговете.

Новото поколение архитектура предполага, че цялата външна украса е напълно ненужна, защото орнаментът е... самата сграда. Това, от своя страна, провокира нова надпревара – да се създадат най-зрелищните модерни сгради: ултра-високи небостъргачи, мегаструктури с необичайни форми, дори динамични фасади.

 

Какъвто и да е архитектурният език, прозорецът е интегрална част от всяка сграда. Днес повече от всякога той се смята за нещо много повече от един прост правоъгълен отвор със стъкло – това е част от изказа на сградата.

 

Почти неограничени възможности 

Алуминиевите прозорци са фаворит, когато става дума за необикновен дизайн. Тяхното цветово многообразие е практически безгранично. 

Дървените прозорци, естествено, радват окото със своите естествени цветове. Не богатото многообразие на цветове, а изобилието от естествените нюанси са предпочитани. 

И дървените, и алуминиевите прозорци могат да са много дълготрайни – те са на практика вечни при добро поддържане. 

Дървените прозорци с алуминиева капачка са ново решение, което става неустоимо за много дизайнери. При този тип отвън прозорците могат да придобият всякакъв цвят благодарение на алуминиевото си покритие. В основната си част прозорците са дървени и дървесината е видима отвътре – осигурявайки приятен вид на интериора, съхранявайки чувството за топлота, уют. 

Освен цветовете и материалите, и формата има значение. Понякога се налага да се използват специфични форми на отворите  в сградата – например при сводове. Това е особено важно при ремонтиране и реставриране на старовремски, исторически фасади, където често има арки, овали. Понякога има дори кръгли прозорци. За щастие днес производствените системи за прозорци позволяват изработката на почти всякакви геометрични форми на прозорците: трапецовидни, кръгли, овални, дори триъгълни. 

Хората трябва да имат предвид, че най-малкият възможен радиус за овален прозорец е 450 мм. Това означава, че може да се произведе кръгъл прозорец с диаметър по-малко от метър. Ако обаче прозорецът трябва да е отваряем, то радиусът ще е 500 мм. При трапецовиден прозорец най-малкият възможен ъгъл за изработката на отваряемо крило е 64 градуса. 

 

Дизайн и енергийна ефективност 

 

Алуминиевите прозорци са фаворит заради нестандартните цветови решения, но при тях значително по-трудно се постига висока енергийна ефективност. Пренебрегването на енергийната ефективност за сметка на визията беше често срещано до неотдавна. Но днес подобен компромис става все по-неприемлив. Така например, собствениците на исторически сгради (напр. дворци) сега търсят начин да повишат енергийната ефективност на своите имоти, запазвайки изцяло оригиналния им архитектурен облик. 

Тук идва ролята на дървените прозорци с алуминиева капачка. Дървените прозорци имат отлични топлоизолационни свойства. В същото време алуминиевото покритие отвън позволява всякакви цветове, готови да се впишат във всяка фасада. 

Същата комбинация може да се окаже най-доброто решение за модерни сгради, където външният цвят може да бъде изключително неконвенционален, за да пасне на външния дизайн, а интериорът може да остане уютен и топъл благодарение на дървото.

Тъй като дизайнерите стават все по-смели, работейки с ярки и наситени цветове, PVC прозорците също могат да влязат и в играта. PVC прозорците обичайно се произвеждат в няколко възможни цвята: бяло, „антрацитно“ сиво, няколко дървесни имитации, червено, синьо, жълто. Една дръзка фасада с червени линии може да бъде направена с PVC прозорци. Този подход става популярен, тъй като съчетава висока енергийна ефективност, смел дизайн и по-ниска цена.

 

Експертна подкрепа

Благодарение на съвременните технологии човек  може да смени прозорците на всяка старовремска сграда – било то замък или царски дворец -  или пък да постави прозорци на модерна сграда с необикновена форма. Каквато и да е ситуацията, професионалната помощ е особено важна за проектирането на специфични прозорци. 

Необичайните форми понякога ограничават възможностите за отваряне. Може също да е трудно да се намери правилното равновесие между специфичен външен дизайн и други важни свойства на прозореца - напр. топлоизолацията и предотвратяването на конденза. Поради това е необходима помощта на експерт.

 

Интериорни форми 

 

Трябва да се има предвид, че прозорецът като архитектурен елемент може да се използва не само във фасадите. В модерния интериорен дизайн интериорните прозорци стават често срещани.

Стъклото осигурява видимост, плъзгащите се прозорци елегантно разделят пространствата, дървото осигурява уют. Поради това профилът на прозореца може дори да стане елемент от самия интериорен дизайн. Без изисквания за топлоизолация, това осигурява пълна свобода на формите и цветовете.