Зимни градини и беседки от дърво

Зимните градини са идеален вариант за разширяване на съществуващо жилище, осигуряват пространство, комфорт и уют. С многобройните си предимства стават все по - предпочитан детайл при пректиране на новите жилища. От тази  година Ролпласт включи в портфолиото си "Зимни градини и беседки от дърво".

Кой материал е най-подходящия за изработка на зимна градина?

Дървото е най-важният строителен материал за зимната градина. Използва се тройно слепен дървен материал.

Предимство е, че профилите не се изкривяват и издържат на по-големи натоварвания. Освен това дървесината изолира топлината по-добре от всеки друг материал. Eстественият строителен материал има и недостатъци: Повечето видове дървесина не са много устойчиви на атмосферни влияния и редовно се нуждаят от ново защитно покритие, особено на открито.

Ролпласт работи с 4 вида дърво: Смърч, Меранти, Дъб и Ясен, като от тях само Смърч е клино-зъбно съединен през разстояние от 200 +/- мм., а останалите профили са произведени от цели ламели и се доставят от фирма Munchinger. Много важно за конструкцията са  допълнителните материали и консумативи вложени в продукта. Лепило - използва се за слепване на рамките, като то е водоустойчиво и е произведено от фирма Кleiberit. Принадлежи към група на натоварване D-4, което е признак за висока издържливост на механично натоварване. Лаковете са на фирма Текнос, разполагат богата цветова гама и гарантират висока издържливост при външни и вътрешни условия.

Дървото създава много домашна атмосфера, но за да се постигне същата стабилност като при стоманените или алуминиевите профили, трябва да се изпълни много по-масивна  конструкция.

Остъкляване на зимните градини

Зимните градини се остъкляват със стъклопакети по страничните и покривните части, като стъклопакетите на покривната част са специални – закалени стъкла и триплекс (ламинирани стъкла), които осигуряват здравина на стъклопакета, устойчивост на променливите атмосферни условия – градушка, сняг, дъжд. За предпазване от слънчеви лъчи се използват високоенергийни стъкла с нисък соларен фактор и нискоемисийни стъкла за запазване топлоизолация.От миналата година Ролпласт стартира производство на четворен съклопакет,който при системите от дърво с алуминиева капачка  IV78  и IV92 е съответно с дебелини  70 мм и 80 мм. Това гарантира отлична топлоизолация на готов продукт до 0,75 W/m2K, което отговаря напълно на изискванията за ''пасивна къща''.

Прозорци и врати

В зимните градини, според индивидуалните нужди и съобразено с разположението на зимната градина се вграждат необходимият брой отваряеми части за проветрение, както и врати за изход и вход. Могат да се вградят и плъзгащи модули, витрини тип хармоника, плъзгане тип Фолгсваген, плъзгане с повдигане тип Хебешибе. Последните могат да се изработят  с максимална височина  4 м и ширина 6,5 м с максимална ширина на крилото 2,6 м.

Изолиране от проникване на вода и влага

Много важна и съществена част от добрата функционалност на зимната градина е непропускането на теч от покрива и влага.При изготвяне на проект за зимна градина е изключително важно да се вземе под внимание и изпълнението на всички допълнителни аксесоари за цялостната завършена визия и защита на зимната градина, като завършващи детайли, обшивки, хидроизолационни детайли, улуци и т.н. Ролпласт използва  фасадна система на Gutmann. Върху алуминиевите профили се полагат оформени EPDM уплътнители. Чрез тях се постига разминаване в нивата и спазване на схемата за дрениране на системата.

Съществуват и възможности за допълнително оборудване със тенти, щори – модели проектирани конкретно за зимни градини и стъклени покриви.

От съществено значение за клиентите е визуализация на моделите зимни градини. Ролпласт използва специализиран софтуер KLAES, който е гаранция за качеството и сигурността на крайния продукт.