Избор на слънцезащита

Как да изберете правилната слънцезащита? Това зависи от вашите нужди. Какво е особено важно за вас в дома ви? Трябва ли да е светло - дори през лятото? Или  може би е по-важно да губите възможно най-малко енергия и яркостта на стаята е само второстепенна? Ние ви даваме малко насоки , за да може да направите правилния избор.

Какво представляват външните ламелни щори?

За разлика от ролетните щори, много малко потребители познават този тип слънцезащитни продукти и потенциала, който имат. Външната ламелна щора е иновативна система за външно засенчване , която дава възможност да се контролира ъгъла на ламелите и регулиране на входящия  светлинен поток и топлина. Алуминиевите ламели отразяват слънчевата светлина , като активно намалява нагряването на помещенията от нея с до 75%. Изчистената визия, термоизолационните характеристики и функционалност ги правят предпочитан компонент в концепцията за енергийна ефективност  на съвременните  офис, търговски , жилищни, промишлени и административни сгради. 

Ламелите могат да бъдат в 2 форми C и Z с различна ширина -50 мм,70 мм, 80 мм и 90 мм. При Z  формата се осигурява пълно затъмнение заради презастъпване на ламелите, а гуменото  уплътнение, което фабрично се поставя на всяка ламела осигурява допълнителна шумоизолация и предотвратява  замръзване в студените зимни дни. Цветът също представлява интерес в допълнение към формата. Колекцията на Ролпласт включва избор от 11 цвята съобразени с актуалните тенденции в интериорния дизайн.Енергийна ефектовност:Докато се правят спестявания от разходи за отопление с помощта на алтернативни енергийни източници, охлаждането на едно жилище изразходва също много средства. Вместо да охлаждате след това, можете  да предотвратите прегряване с помощта на слънцезащитният продукт , инсталиран отвън. Това ви спестява много пари за климатик - без да се налага да пестите от дневна светлина.

Какво тогава говори в полза на ролетните щори?

Освен всичко друго, цената, която е приблизително 30% под тази за ламелната щора. В допълнение, управлението на  ролетни щори с табакера е много по-евтино и определено по-добро решение от ръчната манивела за венецианска щора.

Когато планирате къща, енергийната ефективност също е проблем. Според нас ролетната щора тук е по-подходяща. Когато тя е напълно затворена, независимо дали е лято или зима, между платното и стъклото има въздушна възглавница, която има изолационен ефект. По-конкретно, това означава: през лятото остава по-дълго хладно, а през зимата има по-малка нужда от отопление. Затворените ролетни щори намаляват топлинните загуби през прозорците с до 46%.

Звукоизолация: В проучване почти 75% от клиентите казват, че шумът, особено шумът от трафика, представлява значителна неприятност за тях. Причините рядко могат да бъдат отстранени. Ефективната изолация на въздушния проход в сградата е още по-важна. Плътно затварящите се ролетни щори значително увеличават въздушната шумоизолация на прозорците. Трябва да се отбележи, че шумоизолацията на прозорците се подобрява само ако разстоянието между ролетката и стъклото е> 5 cm. На 10 до 12 см може да бъде до 10 dB .Това  означава, че стойността на въздушната шумоизолация на прозореца с 38 dB (клас на шумоизолация III) може да бъде увеличена до 48 dB (клас на звукоизолация V). 

Допълнителна сигурност: Затворените ролетни щори увеличават сигурността. Кражбите са предотвратени, защото бутането, откачането или унищожаването на ролетни щори е забележимо, шумно и отнема много време. Има и голям брой евтини, ефективни брави и заключващи устройства с ролетни щори. Предлагат се особено устойчиви ролетни щори за обекти, чувствителни към сигурността.

Интериорни щори

Вътрешните щори са добро решение за защита от слънцето, което може да се впише в интериорния дизайн на дома или офиса. Тяхното ключово предимство е, че не накърняват външния дизайн. За сгради, които трябва да запазят външния си вид непокътнат, когато архитектурната визия трябва да бъде съхранена, вътрешните щори са отлично решение. Друго ключово тяхно предимство е, че не блокират напълно слънчевите лъчи. Ето защо те са предпочитани за офиси. Хората могат да се радват на дневна светлина, но без пряко слънчево греене и без отблясъци. Най-масово срещаните видове вътрешни щори са предимно декоративни. Има обаче и такива, които са изработени от специален текстил - screen технология, който осигурява максимална UV защита като същевремнно позволяват на светлината да се филтрира.Щорите с този тип платпове  позволяват  проникване на светлина и абсорбция на светлина.Те намаляват преноса на  топината през прозорците , като намаляват слънчевата топлина в помещението и блокират вредните ултравиолетово лъчи.

Интериорните щори обикновено могат да бъдат монтирани на всички видове прозорци, независимо от техния тип - дърво, PVC или AL.

Все пак никой не би трябвало да очаква, че вътрешните щори ще намалят нуждата от охлаждане като ролетните  или ламелни щори, защото те блокират  лъчите на слънцето тогава, когато те вече са преминали през прозореца. Поради това би била необходима известна климатизация. В някои случаи може да бъде добра идея да се комбинират вътрешните щори с друго слънцезащитно решение, като например зеленина или високоефективно стъкло.

При избора на слънцезащитно решение важна стъпка е да се вземат под внимание ориентацията на сградата, нейната позиция, ъгълът на слънчевите лъчи - особено през лятото, както и околните климатични условия. Необходим е внимателен анализ на мястото. Въпреки, че може да изглежда незначително, важно е да се вземе предвид и тенденцията на местните ветрове. Ето защо намесата на експерт е препоръчителна, когато се избира решение за защита от слънчевото затопляне.Разбира се, най-важният фактор остава целта на вътрешното пространство – тя определя дали интериорът може да остане тъмен, дали да има известна дневна светлина без блясък или да бъде напълно осветено с дневна светлина.