Ролпласт подкрепя културните дейности в община Костнброд

 

Ролпласт се включи в поредната благотворителна инициатива, организирана от Община Костинброд  за изграждане на мемориал на д-р Никола Чилов.

Кой е д-р Никола Чилов?  Индустриалец, който през 1914 г създава акционерно дружество за химическо производство – гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите,което изнася своята продукция  в САЩ, Англия, Япония, Италия,Герамния. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на българо –американската камара, на Родопското културно дружество. През 40-години след неговата смърт фабриката се преименува на „Заводи д-р Никола Чилов“- първите химически заводи у нас. Едно голямо негово постижение е  използването на реклама на произведените продукти като част от бизнес -стратегията. Първото рекламно лице и автор на рекламен текст на негови продукти е поетесата Дора Габе- „Красотата на земята е жената, красотата на жената –пудра „Идеал“.

Предвиденият паметник  ще се издига на височина над 2 м, изграден от черен гранит и бронзов бюст на д-р Никола Чилов. За  финансирането на пректа се включиха  водещите търговски дружества  в града.