Справяне с летните жеги без тежка климатизация: прозорци за слънцезащита

През горещия летен сезон една от най-добрите тактики за охлаждане на домовете и офисите е да се предотврати затоплянето интериора – а в идеалния случай да се пропусне светлината, без да се пропуска топлината. Това може да бъде постигнато по най-различни начини, съчетавайки ефективна слънчева защита с красив дизайн и удобство.

Стрехи и навеси

Един от най-добрите, доказани начини за защита на интериора от натрупването на топлина ... добрата стара стреха. Често пренебрегвана в модерната архитектура, тя е предизвикателство за проектирането, но се отплаща щедро, когато е правилно конструирана. Тайната е да се проектира по такъв начин, че да скрива прозореца от слънчевите лъчи през лятото, но да не спира слънчевата светлина от навлизане в интериора през зимата.

През последните години настъпи известно възраждане на ролята на стрехата, включително под формата на навеси над прозорците. Те играят подобна роля: ограничават лъчите на слънцето, но само през лятото.

Зеленина

Зеленината като форма на засенчване също е стар, доказан метод за предпазване от затопляне през лятото. За тази цел се препоръчват широколистни дървесни видове - през зимата листата им падат и ще позволят слънчевата светлина да навлезе в интериора.

Наред със засенчването дърветата пред прозореца имат успокояващ ефект поради зеления си цвят. Това несъмнено е добре дошло за всеки дом. Що се отнася до офисите, за зеленината е доказано, че повишава производителността на работниците. Освен това дърветата намаляват шума и запрашеността.

При планирането на озеленяването, разбира се, разходите за поддръжка на градината трябва да се имат предвид.

Външни ролетни щори

Външните ролетни щори са ефективно решение за проблема с натрупването на топлина в интериора. Най-често те се предпочитат за засенчване на южни фасади.

Външните щори не позволяват навлизането на слънчева светлина в интериора и затова го запазват тъмен и хладен. Изработват се с вътрешен слой от полиуретан. Това ги прави изолатори. Следователно, наред със защитата от слънчевите лъчи, те действат и като допълнителна изолация на прозореца.

Външните ролетни щори се считат за универсално слънцезащитно покритие и могат да бъдат монтирани на всички видове прозорци - алуминиеви, PVC, дървени.

Ролетките са специфични, защото могат да бъдат автоматизирани и могат да бъдат отваряни и затваряни от вграден мотор. Това улеснява собственика при тяхното отваряне и затваряне, но също така повишава и сигурността.

Трябва да се има предвид, че ролетните щори поддържат интериора напълно тъмен, така че те не биха били подходящи за помещения за активни ежедневни дейности, където е необходима дневна светлина.

Външни капаци

Външните капаци, подобно на ролетните щори, предпазват прозорците от външните въздействия  – слънчевите лъчи, вятъра и студа. Те често се предпочитат за засенчване на южните фасади, запазвайки интериора тъмен и хладен. Ключовото им предимство е красивата им външност: те са красиви, те се вписват добре в повечето фасади и пасват на дървени прозорци (или PVC прозорци с вид на дърво). Капаците създават усещане за уют. Освен това, когато са дървени, самата дървесина е изолатор.

Наред с това капаците придават на фасадата доста индивидуален стил. В някои случаи те са част от самия външен дизайн.

Подобно на ролетните щори, дървените капаци могат да бъдат монтирани на всички видове прозорци - PVC, алуминиеви, дървени.

Интериорни щори

Вътрешните щори са добро решение за защита от слънцето, което може да се впише в интериорния дизайн на дома или офиса.

Тяхното ключово предимство е, че не накърняват външния дизайн. За сгради, които трябва да запазят външния си вид непокътнат, когато архитектурната визия трябва да бъде съхранена, вътрешните щори са отлично решение.

Друго ключово тяхно предимство е, че не блокират напълно слънчевите лъчи. Ето защо те са предпочитани за офиси. Хората могат да се радват на дневна светлина, но без пряко слънчево греене и без отблясъци.

Най-масово срещаните видове вътрешни щори са предимно декоративни. Има обаче и такива, които са изработени от специален текстил със слънцезащитна функция. Те са изработени от специален материал - слънцезащитен текстил. Той позволява навлизането на част от слънчевата светлина, но има и покритие с UV защита.

Интериорните щори обикновено могат да бъдат монтирани на всички видове прозорци, независимо от техния тип - дърво, PVC или AL.

Все пак никой не би трябвало да очаква, че вътрешните щори ще намалят нуждата от охлаждане като ролетните щори или външни щори - защото те блокират на лъчите на слънцето тогава, когато лъчите вече преминали през прозореца. Поради това би била е необходима известна климатизация. В някои случаи може да бъде добра идея да се комбинират вътрешните щори с друго слънцезащитно решение, като например зеленина или високоефективно стъкло.

Високоефективно стъкло

Стъклопакетите с така нареченото високоефективно стъкло, което има най-добрата защита от слънце, може да играе ролята на слънцезащитен филм до голяма степен. Този подход щади както вътрешния, така и външния дизайн. Негово основно предимство е, че не смущава изгледа навън. 

Високоефективното стъкло се предпочита за помещения, където слънчевата светлина е добре дошла директно, но натрупването на топлина трябва да бъде намалено – например училища, детски градини и др. Друго ключово предимство е, че предпазва интериора от загуба на топлина през зимата. 

Преди появата на високоефективното стъкло архитектите разчитаха на тонирано (топлопоглъщащо) или рефлективно покритие на стъклата за намаляване на преноса на топлина. Тонираното стъкло обаче намалява затоплянето само частично, като същевременно намалява видимата светлина в интериора. 

Съвременното високопроизводително стъкло помага на собствениците на сгради да постигнат сертификация по LEED. Това е ключово предимство на съвременния пазар, като се имат предвид екологичните и финансови ползи, което то носи. 

Електрохроматични прозорци

В близко бъдеще решенията за защита от слънцето ще включват и така наречените „умни“ прозорци или електрохроматични прозорци. Те се състоят от специален прозрачен филм, поставен между два слоя стъкло. Този филм е направен от специфичен, електропроводим материал. Когато се приложи електричество върху този слой, определени частици във вътрешността на проводимия филм се подравняват по начин, по който блокират слънчевите лъчи. Визуално прозорецът преминава от прозрачен към непрозрачен или полупрозрачен или пък тониран – само за няколко секунди.

Различни нива на полупрозрачност могат да бъдат постигнати чрез различни материали. Дори е възможно стъклото да се стане огледално отвън. 

Професионална помощ

При избора на слънцезащитно решение важна стъпка е да се вземат под внимание ориентацията на сградата, нейната позиция, ъгълът на слънчевите лъчи - особено през лятото, както и околните климатични условия. Необходим е внимателен анализ на мястото. Въпреки, че може да изглежда незначително, важно е да се вземе предвид и тенденцията на местните ветрове. Ето защо намесата на експерт е препоръчителна, когато се избира решение за защита от слънчевото затопляне.

Разбира се, най-важният фактор остава целта на вътрешното пространство – тя определя дали интериорът може да остане тъмен, дали да има известна дневна светлина без блясък или да бъде напълно осветено с дневна светлина.

 

Имате ли нужда от съвет? Потърсете ни за професионално мнение и персонална оферта!