Значение на лаковото покритие при прозорците от дърво

Прозорците от дърво отдавна се смятат като много трудоемки за поддръжка. Съвременните дървени прозорци обаче имат изключително устойчиви повърхности, които надеждно защитават дървесината  десетки години. Независимо от това, на повърхността могат да възникнат пукнатини или повреди. В този случай трябва да коригира повърхността на дървения прозорец. Как може да се случи това? Чрез нанасяне на  импрегниращ лак. По- долу ще разберете какви разлики има между боя  и транспарантен лак .

Боя:

Боята надеждно предпазва от UV лъчи и вода поради високото съдържание на пигменти. Образува непрозрачна повърхност. Недостатъкът тук е, че дървесната шарка не е видима. Така че, ако сте привлечени от естественият вид на дървото, не трябва да използвате цветен, а да изберете транспарантен лак. Предимството на боята е, че тя създава напълно затворена повърхност и по този начин перфектно защитава дървото. Важно е боята да е подходяща за външна употреба и да се нанася правилно. Боята трябва да е пропусклива за въздух, така че дървото да може да диша и да не се повреди от влага. Между другото, за боите се отнася следното: колкото по- светъл е цветът, толкова по- малко чувствителен е той. Бялото е най - нечувствителната боя за дървени прозорци. Тъмните, непрозрачни лакове, от друга страна, се нагряват по- силно, когато са изложени на UV лъчение, така че рискът от напукване на повърхността се увеличава.

ТРАНСПАРАНТЕН ЛАК:

Що се отнася до транспарантните цветове се прави разлика между тънкослойна глазура и плътна глазура. Дървесината не е запечатана с тънкослойна глазура, а само импрегнирана. Тънкослойна глазура на водна основа е подходяща както за вътрешна, така и за външна употреба. Тънкослойна глазура: тънката, почти водна глазура прониква по-дълбоко в дървото от останалите бои. Благодарение на тази дълбочина защитата на дървото издържа по- дълго и е по- добра дори при повърхностни повреди като ожулвания, счупвания, напукани и натрошени компоненти. Глазурата не образува слой на повърхността и има тенденция да избледнява. Дебелослойна глазура : тя е подобна на лак и образува надежден, защитен филм върху дървото. Глазурата защитава дървесината отвън и съдържащата им се импрегнация прониква дълбоко и също така защитава по- дълбоките слоеве на дървото. Предлага се в много различни цветове - както в естествени тонове, така и в ярки цветове. Предимството на глазурите е, че могат да реагират по- гъвкаво на температурните колебания. Освен това пукнатините по повърхността могат да бъдат поправени по- лесно. Достатъчно е, ако те са само леко шлифовани и след това лакирани отново.

КАК СЕ БОЯДИСВАТ ПРОЗОРЦИТЕ В РОЛПЛАСТ

След първоначалнатa обработка на профилите- фрезоване и направата на отвори за панти и насрещници  следва преместването на детайлите до „Импрегнационния тунел”, където се обливат с импрегнант. Процеса  на съхнене около 2 часа. След импрегнирането, детайлите се шлайфат на “Междинен Шлайф” до окончателното премахване на всички неравности и дефекти след изсъхването на импрегнанта. Междинно шлайфане се извършва след първия грунд.

Следващият етап е слепването на рамките, което се извършва на „Рамковата преса”. Слепването става  посредством дървени “Типли” /дюбели/, които се поставят с лепило в съответните отвори. Сглобените каси и крила се транспортират до бояджийното отделение, където се осъществяват  четири технологични процеса. 

 Байцване

За да се промени естественият цвят на дървеният профил, без да се закрие структурата на дървото, те се намазват с разтвор от определена боя, киселина, основа или метална сол. Тези разтвори са известни под общото име „байц", а самият процес - байцване. Байцът прониква на по-голяма или по-малка дълбочина в капилярите на предварително обработената дървена повърхност, без да ги запушва и без да скрива текстурата на дървото, като някои видове байц помагат тя да изпъкне дори по-ясно.Заради различното съдържание на химични вещества или различния строеж на видовете дървесина, те естествено не се оцветяват еднакво при покриване с един и същ байц. Цветът на дървесината след байцване зависи и от възрастта на дървото и от степента на неговата сухост .

Грундиране

Дървото има различни предимства, включително екологичност, красива текстура, здравина и издръжливост. Въпреки това, под влияние външни фактори качеството на дървените конструкции се влошава. За да се предпази дървото от влага, температурни промени, ултравиолетово лъчение и вредители, се използва грунд за дърво за по-нататъшно боядисване на повърхността. Този материал е лесен за използване и се предлага в широк диапазон.Грундът за дърво за боядисване е с течен състав, който се използва за обработка на повърхности и подготовката им за довършване. Грундът за дърво съдържа масла, смоли, лепила, пигменти и други добавки.

Междинен шлайф

Този процес е необходим, за да се осигури максимално гладка повърхност преди нанасяне на  финишния лак.

Финишен лак

Използват се бои на водещ производител в индустрията Teknos. Формулите за импрегниране, байцване и лакиране на дървените профили са изцяло на водна основа.

Дървените прозорци от Ролпласт се изработват от материал, напълно натурален и сертифициран от Munchiger, Германия.

Благодарение на обкова WinkHaus и профилните водобрани на Gutmann, прозорците от дърво са с изключителни топлоизолационни качества (коефициентът им се равнява на коефициента на тухлен зид с дебелина 56 см.