5 идеи за по-чист въздух у дома само чрез естествена вентилация

Всяко помещение в дома или офиса се нуждае от здравословна атмосфера. Много проучвания свързват пълноценния сън, доброто здраве и високата концентрация именно с този фактор.

Ако не разполагате с вентилационна система, вероятно разчитате основно на естествената вентилация. За да поддържате добро качество на въздуха в помещенията специалистите съветват да проветрявате до 2-3 пъти дневно за 15 мин. през зимните и до 25 мин. през летните месеци.

Възможно ли е обаче да подмогнете този процес? Предлагаме ви няколко идеи, с които да подобрите вътрешния микроклимат още сега без излишни усилия.

Не сушете пране на закрито

Много често, живеейки в малки жилища, без тераса или простор решаваме да изсушим дрехите си в някоя стая. А понякога дори и да разполагаме с подходяща тераса избираме вместо да държим дрехите си на влага (напр. през зимата), да ги скрием на сухо. Това е вреден навик, който следва да избягваме, ако искаме да живеем в здравословна среда. Безобидното на пръв поглед сушене на дрехи в стаята всъщност повишава влагата, която е основен причинител за появата на мухъл и други алергени. Нашият съвет е да потърсите друг начин за справяне с проблема.

Не позволявайте парата след къпане да нахлуе в дома ви

Установено е, че влажността на въздуха след къпане в банята е 100%. За сравнение нормалните нива за здравословна атмосфера в помещенията са 50%. Затова не е добра идея да оставяте вратата на банята си отворена, така, че влагата да се допусне в дома ви.

Винаги проветрявайте след домашна тренировка

Напоследък все по-често хората решават да превърнат част от жилището си в домашен фитнес. Ние подкрепяме тази идея, но искаме да напомним, че дишането и изпотяването също са причина за увеличаването на влажността във въздуха. Това важи особено при тренировка, когато те са по-интензивни от обикновено. Затова, ако сте решили да тренирате у дома ви препоръчваме да организирате пространството за тренировка в близост до прозорец.

Проветрявайте по-често помещенията със стайни растения и аквариуми

Наличието на цветя и аквариум определено внася положителна енергия в дома или офиса, но знаем ли какви рискове се крият зад това? Всъщност неудобството тук отново идва с изпаренията, които саксиите и аквариумите излъчват непрестанно и които се превръщат във влага. Затова е много важно да проветряваме често помещенията, където се намират те.

ActivPilot - нова концепция за обков, проветряване и сигурност

Всички знаем, че за дългосрочно справяне с влагата и поддържане на добро качество на въздуха в помещенията до голяма степен зависи каква дограма използваме, имаме ли изолация или не, но от значение са и други решения като например обкова, на които често не обръщаме внимание. Ще си кажете какво общо има обкова с проветряването? Всъщност, както стана ясно от всичко казано дотук естествената вентилация в помещенията се регулира главно чрез проветряване през прозорците. Затова има значение какъв тип прозорец сте поставили, доколко и как се отваря, а това е функция на обкова.

 

Ето защо в прозорците Ролпласт използваме последно поколение обковна система ActivPilot на Winkhaus, съчетаваща най-съвременен дизайн и висока функционалност. 

Представете си да можете да проветрявате стаята без да отваряте прозореца. Възможно е! С прозорец с обков ActivPilot Comfort за успоредно отваряне можете да изнесете буквално цялото крило на 6мм над касата, а най-хубавото е, че няма опасност за сигурността ви, тъй като системата е снабдена с международно сертифицирана противзломна защита.

Какво повече може да се желае от един прозорец?  Ами например обковът му да бъде невидим.

Ролпласт предлага прозорци и във вариант с напълно скрит обков ActivPilot Select, отваряем по вертикала и хоризонтала, съвместим както със стандартни, така и с големи и тежки до 150 кг прозорци. 

В отговор на съвременните интериорни търсения и за вашия стил предлагаме концепцията ActivPilot Select за PVC, алуминиеви и дървени прозорци с нестандартни форми, скосени под ъгъл прозорци, под формата на арка или в триъгълна форма.