Ефективната слънцезащита

Колкото и хубаво да е изолирано едно жилище – през горещите летни дни жегата се превръща в мъчение без слънцезащита.  Именно тя може да осигури приятен прохладен климат. Има много опции на пазара: външни, вътрешни или интегрирани директно в стъклопакета. В тази статия  ще се опитаме да ви  покажем  съответните предимства и недостатъци на индивидуалните слънцезащитни решения.

Вътрешна защита от слънце

Ако не желаете да правите каквито и да било конструктивни промени (например в апартамент под наем или в сграда - паметник), могат да се обмислят различни решения за вътрешна защита от слънце: хоризонтални щори, римски щори, роло щори, плисе щори, вертикални щори, завеси. Те се монтират бързо и без никакви усилия , подобряват вътрешния интериор  и са със сравнително изгодна цена. Те са защитени  от екстремни температурни колебания  на открито и влиянието на времето, поради което те дълго време запазват своят вид и функционалност. Текстилите, които се ползват са антистатични, не задържат прах и мръсотия, лесни за поддържане . Новите тенденции в сферата на слънцезащитата са насочени към screen и black out  платовете. Те са проектирани по такъв начин, че осигуряват максимална UV защита, също така  позволяват на светлината да се филтрира. Щорите със screen платове позволяват проникване на светлина и абсорбция на  топлина. Те намаляват преноса на топлината  през прозорците, като понижават слънчевата топлина в помещението  и блокират вредните ултравиолетови лъчи.

При плисе щорите актуална тенденция е плат duette , който  е със структура пчелна пита. Ролпласт  предлага в своя асортимент  колекция с енергийна ефективност клас А++. Благодарение на конструкцията тип „пчелна пита”, Duette платовете имат възможност да устоят на топлинния поток, да намалят консумацията на енергия и да спестят разходи за отопление и охлаждане. Тази структура създава естествена въздушна възглавница запазваща лятната топлина отвън, а зимата намалява загубите на топлина от прозореца. Duette платовете блокират между 95% и 99% от вредните ултравиолетови лъчи. През лятото абсорбцията на топлина в прозореца може да бъде намалена до 78% и  ефективно затихване на звука с до 45% / Изпитания :IBP-Bericht ESB-004/2011 HOKI/. Данните са предоставени от Hunter Douglas www. duette.de. В зависимост от конкретните  обстоятелства , загубата на топлина  в прозореца може да бъде намалена  с до 46% и може да се постигне  намаляване на разходите за отопление  до 51%.

Изключвайки  продукти  с описаните по-горе  текстили ,  вътрешните щори имат редица недостатъци, като основния от тях е ниско намаляване на топлина. Веднага щом слънчевата радиация попадне в прозореца, тя навлиза в жилището познато като термично натоварване. Ако не се отстрани чрез вентилация, топлината се натрупва. Ето защо материалът е също толкова важен, колкото и обработката, когато става въпрос за вътрешна слънцезащита. По отношение на намаляването на топлината и затъмнението, тези системи са по-малко ефективни  спрямо външната слънцезащита

Външна слънцезащита

Фактът, че външните системи за защита от слънце са най-ефективни, се дължи на физиката на сградата: външни ролетни щори, ламелни щори, сенници и  капаци предотвратяват така наречения топлинен капан (известен още като „парников ефект“) от самото начало , тъй като частично поглъщат слънчевите лъчи.Пред стъклото те преобразуват светлината в дълговълнови инфрачервени лъчи, които не могат да проникнат през прозорците - и следователно не нагряват интериора.Външната защита от слънце (например като ролетна щора) се препоръчва особено за капандури, тъй като също така предпазва от градушка и силен дъжд.

Има различни модели външни щори- в зависимост от начин на монтаж, материал , задвижване. Обикновено се използват термоизолирани алуминиеви ламели  с пълнеж от полиуретанова пяна.Използват се два размера с височини-39 мм и 52 мм, като  избора се обуславя най-вече от размера на щората.

Външните ролетни и ламелни щори са с отлично качество, висока безопасност и изключителен комфорт. Те предлагат много повече от  възможност за затъмнение на стаите. Декоративни и елегантни, те са топлоизолационни и устойчиви на взлом и освен регулиране на светлината предлагат и допълнителни удобства като неприкосновеност на личния живот, защита от слънце и климатични условия.Въшните щори могат да бъдат управлявани ръчно или с помощта на ел. мотор. За ваше удобство, разработихме варианта за моторно управление чрез бутон, дистанционно управление, система за централно управление и дори система с възможност за седмично или месечно програмиране. Други високотехнологични начини за управление са вградените сензори за дъжд, слънце и вятър. Благодарение на тях, дори без да сте вкъщи, вашият дом ще бъде защитен от външни влияния.