Как да си направим уютен кът за четене край прозореца

С изключение на хамак под фин балдахин през лятото, едва ли има по-приятно място за почивка с книжка в ръка от.... прозореца. Затова не е странно, че все повече хора се влюбват в тези кътчета за уединение, които съчетават удобството за релаксация -  с книга в ръка или не – с изобилната светлина и домашният уют. Ако пък наблизо има чекмедже или лавица, това е идеалната домашна мини-библиотека. Мнозина може би смятат, че подобен кът подобава на големите къщи с огромни дворове и просторни стаи, но поради малкия си размер не е трудно да го обособите и в обикновен малък апартамент. По-надолу ще ви дадем няколко идеи как да си направите сами удобен кът за четене край прозореца.

За да е удобно за релакс, кътчето трябва да е преди всичко удобно, но вероятно се чудите как точно трябва да изглежда. Ето някои базови насоки, които може би ще ви помогнат.

От какво се изработва? 

Зависи, разбира се, от интериора. Може да е от масивно дърво в стила на мебелите, от ПДЧ или MDF, та дори може да е от OSB плоскости. Любителите на „направи си сам“ могат да проявят изобретателност и да използват стара ракла или някой стар кухненски ъгъл, например. 

Какъв да бъде размера?

• Дълбочина: около 40 до 60 см. 

• Облегалка: най-добре тапицирана или обкована част от стената с височина около 50 см. над нивото на самата „пейка“.

• Дължина: поне 125 см., достатъчно човек да полегне с гръб към стената и да протегне крака. 

• Височина: около 45 см. над земята, на нивото на стол, или около 70 см. - на нивото на перваза; около 5-10 см. дебелина на възглавницата.

Коя е най-подходящата стая? 

Всяко помещение в дома ти може да приюти кътчето за четене. Ето няколко варианта: 

В спалнята: ако има слънчев прозорец в спалнята, то кътчето за четене ще е чудесно там. То може да се окаже декоративният елемент на стаята. Четящите на това място ще се възползват от тишината на помещението за сън, за да могат да се концентрират в четивото си. 

Трябва да се има предвид, че в спалнята е добре да се поддържа хладно, затова кътчето за четене може да не е най-комфортно за лежерна почивка – поне не и за топлолюбивите. Но пък какво пречи да загърнат краката си с пухкаво одеялце? 

В дневната: тук кътчето за четене е подходящо, ако човек прекарва голяма част от деня си в стаята. Каквото и да върши в дома си, той рано или късно се изкушава да поседне за релакс. Гостите ще ахнат, когато видят кътчето, а фактът, че то не е просто диван до прозореца, позволява на всеки да се наслади пълноценно на гледките навън.

При домашния офис: който има кабинет у дома - личен офис, лесно ще направи кът за релакс и четене в това помещение. Наблизо ще са му и рафтовете за книги, и библиотеката, та и бюрото. Би трябвало кабинетите да са добре осветени помещения, затова се предполага, че кътче за четене в кабинета е отлично решение и от гледна точка здравето на очите.

В кухнята: ако мястото в дома е ограничено, може да се направи кътче за четене и в кухнята, стига да е достатъчно светло.  Под нивото на пейката конструкцията може да се затвори като шкаф. Наблизо е всичко необходимо на човек, за да допълни приятната почивка с книга в ръка – например да си направи ароматен чай, кафе или домашни бисквити. 

В ниша: Идеален вариант е да се обособи край прозорец или поне на място, осигуряващо качествена светлина. 

Прозорецът 

Самият прозорец за кътчето за четене трябва да е от най-добрите образци за енергийна ефективност. Важно е стъклопакетът да е от т. нар. високоефективно (термоизолиращо) стъкло. То задържа топлината в дома през зимата и я блокира през лятото. Впрочем, дървеният прозорец навярно е идеалният избор за кътче за четене, защото освен, че дървото създава усещане за топлота и уют се слави и с чудесните си топлоизолационни свойства. 

Не на последно място е добре да се помисли и за ефирна, елегантна щора, която да притъмнява светлината през летните дни и да щади очите при четене. Rollplast предлага богат избор от вътрешни щори, в различни цветове и размери, които да задоволят всеки вкус.

Photo credit: http://irchitect.com/