Ролпласт получи 3-ти сертификат за Иневститор Клас А

Министерството на иновациите и растежа връчи днес четири сертификата за инвеститори на обща стойност 30,5 милиона лева и над 170 работни места. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на церемонията по връчване на сертификатите за инвестиции, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите .

Два от сертификатите са за инвестиция клас "А" и две за инвестиция клас "Б". На брифинга присъстваха зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева и новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.

Проект на "Ролпласт Груп" АД получи сертификат клас "А" за разширяване на производствената си база в Костинброд на стойност 18,2 млн. лева и разкриване на 30 работни места. Това е третата инвестиция клас "А", която фирмата получава. Инвестираните разходи са разпределени  в строителство на производствено хале , административна сграда  и склад за готова продукция  в размер на 9,1 млн.лв , оборудване и машини за  8,3 млн.лв  и фотоволтаици-800 000 лв. Управителят на компанията Светлин Николчев сподели ,че през годините  е усещал подкрепата на Държавата и Община Костинброд  ,в която е позиционирана производствената база  , чрез изграждане на инфраструктура, канализация , асфалтиран път . С получаването на сертификата е заявена  мярка за подпомагане от държавата за изграждане на  директна пътна връзка  между град Костинброд и  Индустриалната му зона. Тя ще бъде с дължина  2500 м като очакваната цена ще е  1,5  млн.лв.

Останалите фирми получили сертификати са: 

"Марели Системс" получи сертификат клас "А" за проект "Увеличаване на обема на производството на компанията на камини", на стойност 5 059 000 лева и с възможност за назначаване на 115 работници.Сертификати клас "Б" получиха :"Смарт Органик" за проект "Производствена-складова база за биохрани" в Божурище и  "Шипка 99", фирма за производство на сирене и кашкавал за инвестиции в пакетиране на продуктите. 

Богдан Богданов посочи, че България има възможност да ускори процеса на привличане на инвестиции. Има програма с приоритетни сектори с висока добавена стойност за следващите 18 месеца. Ще се срещаме с потенциални инвеститори в чужбина и ще им изясним нашите възможности. Ще работим и с български компании, които могат да инвестират тук, посочи Богданов.