Външни ламелни щори или ролетни щори?

В новото строителство почти всички инвеститори днес решават да монтират външна защита на прозорците. Най-популярните решения са външните ламелни щори и ролетни щори. Основната им функция е да предпазват от слънчева светлина и да осигурят лична неприкосновеност в стаите. И двата продукта се монтират отвън на прозореца, което не пречи на вътрешния дизайн или функционалостта. В зависимост от избраното решение, те могат да изпълняват и други важни функции. Например, външните ролетни щори имат отлични топлоизолационни свойства, докато венецианските щори  помагат за свободно регулиране на количеството светлина, която влиза в помещението.Преди да вземете  решение си струва да помислите  какъв краен ефект  очаквате. 

Външни ламелни  щори

Външните ламелни щори са иновтивна система за външно засенчване , която регулира светлинния поток и топлината. Алуминиевите ламели отразяват слънчевата светлина , като активно намалява нагряването на помещенията от нея с до 75%. Изчистената визия и функционалност ги правят предпочитан компонент в концепцията за енергийна ефективност на съвременните офис, търговски, жилищни и администратични сгради.

Комфортът осигурен от ламелните щори в голяма степен се влияе  от избора на автоматика.Широкият набор  от опции ви позволява  да я съобразите с  вашите нужди.Това важи и за ролетните щори , където избора на модели и автоматизация е огромен. Ламелните щори могат да се задвижват с мотор или манивела. Автоматичното управление осигурява тихо и сигурно задвижване, което е гаранция за удовлетворение от продукта. То позволява плавно да се регулира позицията на ламелите спрямо текущите метеорологични условия. Много важно е да се отбележи ,че при оформяне на  ламелата на щората , при нея фабрично се поставя гумено уплътнение , което предпазава  продукта от заледяване  на ламелите.

Външни ролетни щори - ефективна защита, естетика и дискретност

Външните ролетни щори притежават отлични топлоизолационни свойства, които са изключително ценни през зимата. Те ви позволяват да намалите разходите за отопление на дома си, тъй като голяма част от топлината се губи през прозорците. Пространството между прозореца и спуснатото платно създава въздушна възглавница, която действа като термична изолация. В резултат на това топлината остава вътре в сградата, което намалява сметките за отопление. Външните ролетни щори осигуряват и защита срещу шум.

Видове външни ролетни щори

С челен монтаж ( АL Mини, AL Макси, AL Овал, PVC Прима)

Ако къщата вече е завършена и прозорците не се нуждаят от подмяна, най-доброто решение е да се монтират фасадни ролетни щори. Те се монтират на стената или над нишата на прозореца. Този метод на монтаж не изисква предварително планиране в дизайна на сградата и ролетните щори могат да бъдат адаптирани към всички видове прозорци. Кутията и ламелите на щорите могат да бъдат боядисани във всеки един от цветовете по RAL  или да  бъдат  в дървесна имитация- златен дъб, орех, тъмен дъб и махагон

SP Integro

Tози вид ролетни щори са идеални за къща в етап на строеж. Те се монтират в нишата заедно с прозореца. Те могат да бъдат монтирани и при подмяна на прозорци. Подобно на вградените ролетни щори - кутията може да бъде скрита под мазилката след монтажа.

Вградени ролетни щори (Тrocal, Basic, Relax)

Решението за закупуване  на ролетни щори е най-добре да се вземе  още на етап проектиране на къщата.Тези модели ролетни щори изискват предварителна подготовка на отворите на прозорците, които трябва да бъдат съобразени с размера на кутията на щората и височината на прозореца. Щората предварително се монтира върху прозореца, поради което често може да се срещне понятието „ моноблок“. Те са  идеални за енергоспестяващи или пасивни къщи.  Предимството им е възможността за вграждане на кутията по начин, който напълно елиминира топлинните мостове ( вградена щора Трокал със скрит монтаж).

Видове  управления и автоматизация

-Механични мотори, които се управляват с бутон за вграден  или външен монтаж или дистанционен приемник с пулче.

-Радиомотори, които са най-масовият избор на потребителите. Те са с вграден радиоприемник  и управлението се осъществява само с пулче .

-Мотор със соларен панел. Соларният панел е с вграден приемник, който може да контролира (спуска /вдига щората). Зарежда се или от слънчева светлина или посредством зарядно (адаптор). 

-Мотор с фукция спиране при препядствие- този мотор е специално проектиран за външни щори и има вградена функция за спиране при препятствие. Когато щората срещне препядствие, моторът автоматично спира, за да предотврати повреда на щората или препядствието.

И външните ролетни щори  и ламелните щори могат да се управляват със смарт устройство  и приложение през телефон. Към него могат да се свържат 30 мотора, да се конфигурират до 20 сцени, 20 таймера и да се обособят продуктите в максимално 20 стаи.

Смарт устройството изгражда връзка чрез Wi-Fi рутера на потребителя у дома и позволява управление на моторизирани продукти (външни и вътрешни щори, гаражни врати и ламелни щори) с определено приложение за смартфон и взаимодействие с екосистема като Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT и SmartThings и т.н., чрез облачен API.

Като заключение  може да обобщим,че външната слънцезащита  е инвестиция, което може да донесе  много ползи.

Ключовите  предимства са:

Енергийна ефективност: Външните ролетни щори могат да ви помогнат да намалите разходите си за отопление и охлаждане с до 30%.

Слънцезащита: Те предпазват вашия дом от вредните UV лъчи, които могат да избледнят мебелите и подовите настилки.

Поверителност: Външните щори ви осигуряват уединение и ви позволяват да контролирате количеството светлина, което влиза във вашия дом.

Сигурност: Те могат да действат като средство за възпиране на крадци, тъй като затрудняват достъпа до вашите прозорци.

Естетика: Външните  щори могат да добавят красота и стил към вашия дом.