Живот на балкона – 3 идеи за устройване на удивителни зони за отдих и забавление

Хората, живеещи в малки жилища често търсят начини да „усвоят“ повече пространство, да променят интериора или да направят дома си по-уютно и по-приятно място за живот.

Балконът - това миниатюрно пространство, чийто потенциал често не успяваме да разкрием напълно, може да се окаже идеалното решение за подобни ситуации.

Предизвикваме фантазията ви с няколко практични идеи за „затваряне“ на балкона и превръщането му в забележителна част от апартамента. Кът за релакс, малка градина, домашен мини бар или екстравантна спалня, изберете сами.

Място за връзка с природата и релакс

Всички знаем, че зеленото е цветът на спокойствието и природата. Когато сме в големия град често изпитваме нужда да се уединим и поне за миг да се пренесем сред успокояваща атмосфера. Възможно е да го постигнем с няколко елементарни подобрения, с които балконът ще заблести в миниатюрен оазис. 

Дървото, бамбукът, ракитата и въобще естествените материали ще ви помогнат да пресъздадете усещането, че сте сред природата. Можете да обзаведете пространството с дървени мебели или да „облечете“ стените в дърво. А защо не замените старата дограма с дървени прозорци?

За да допълните ефекта от естествените материали, поставете висящи саксии или окачете няколко етажерки с цветя. За удобство, разположете масичка с въглавнички или барбарони, или използвайте някоя стара ракла вместо пейка. Раклата ще ви послужи и за съхранение на някои второстепенните вещи.

Придайте лежерен хипи стил на балкона като поставите анкери на тавана и закачите любимия си хамак или люлка.

Уверяваме ви, че това са само част от нещата, които могат да превърнат балкона ви в предпочитано място за отдих и срещи с приятели. Оставете въображението да ви подскаже още оригинални идеи.

Панорамен бар

Съществуват много варианти за остъкляване на балкона. Едни от най-функционалните и иновативни системи позволяват безпрофилно отваряне по вертикала, както и събиране вляво, вдясно или по средата. По-голямата прозрачна площ на този вид продукти ще осигури, както обилно количество естествена светлина, така и усещане за повече простор.

Имате хубава гледка към града?! Ето го вашият коз: домашен мини бар. Монтирайте плот по протежение на остъклението, сложете високи столчета и съберете приятели, за да се насладите на панорамата от балкона. Това решение е еднакво подходящо за усвоените балкони, които остават самостоятелно помещение и за тераси, при които преградата към вътрешните стаи се премахва, за да са пълноценна част от интериора.

Спалня на балкона

Боравенето с тесните апартаментски пространства ражда всякакви решения и едно от най-дръзките е превръщането на балкона в спалня. Подобно преобразяване би било по вкуса на ранобудниците и тези, които обичат да спят на открито. С правилните прозорци, предпазващи от неблагоприятните външни фактори, както и с качествена изолация на външните стени, този екстравагантен проект може да стане реалност. Ако сте решили да проявите смелост и да изнесете спалнята на балкона, помислете също и за изолация на пода. Това е важно, особено, когато балконът на съседите под вас не е остъклен. 

Та какво му трябва на човек за качествен сън – удобно легло, свеж въздух и затъмнение през нощта! Придайте стил и настройте светлината и температурата в помещението, според предпочитанията ви с вътрешни щори от Rollplast.