Минимилистичен стил в интериора

Какво е минималистичен интериорен стил?

Повечето хора днес са запознати с концепцията за минимализъм, която включва  представяне  на нещата до тяхната най-основна форма. Може да се приложи към всичко - от изкуство и начин на живот до архитектура и интериорен дизайн.

Минималистичният интериорен дизайн е много подобен на модерния интериорен дизайн и включва използването на най-необходимите неща, за да се създаде просто и непретрупано пространство. Характеризира се с простота, изчистени линии и едноцветна палитра с цвят, използван като акцент. Обикновено съчетава отворен етаж, много светлина и функционални мебели и се фокусира върху формата, цвета и текстурата само на шепа основни елементи.

Минималистичният подход използва само основните елементи: светлина, форма и красиви материали, обикновено в отворен план, за да създаде усещане за свобода и релакс. Няма прекомерна орнаментика и украса. Вместо това малкото използвани детайли са неусложнени и хармонично се вписват в обстановката. Това може да бъде под формата на едно произведение на изкуството, украсяващо стената в хола, или красива ваза върху масата в трапезарията.

• Изчистени линии

Минималистичните мебели и аксесоари се фокусират върху функционалността и практичността. Плоските, гладки повърхности и силните, изчистени линии създават смели изявления, които подчертават основната природа на всеки артикул. Няма да намерите обзавеждане и аксесоари с много шарки или много детайлни орнаменти. Вместо това фокусът е върху чистотата и простотата на формата .

Ясни и чисти плотове и повърхности, голи стени с минимални произведения на изкуството и премахването на безпорядъка, включително купчини хартия и колекции от дреболии, също са от съществено значение за създаването на минималистично пространство.

• Едноцветна цветова палитра

Монохромната цветова схема, състояща се от бяло, бежово и сиво, е типична за минималистично проектираните пространства.

Минималистичните пространства се разпознават незабавно със своя свеж, изчистен, лишен от бъркотия и монохроматичен вид. Разчистването на пространството помага да се разтовари ума и да се създаде усещане за визуално спокойствие. Някои минималистични дизайни обаче рискуват да се почувстват малко бездушни. За да избегнете това и да гарантирате, че вашето минималистично проектирано пространство също има гостоприемно усещане, има няколко малки щрихи, които можете да направите. Независимо дали става въпрос за кухня, спалня или всекидневна, ето няколко начина да добавите топлина и цвят към вашите минималистични стаи.

• Комбинирайте различни нюанси и текстури

Когато използвате монохроматична цветова палитра, чудесен начин да внесете топлина в пространството е чрез включване на различни нюанси и смесване на текстури. Например, използването на вътрешни щори или завеси  наподобяващи лен и меки вълнени тъкани и килими в спалнята добавя успокояваща топлина. В банята текстурата и спецификата на шарките на плочките могат да добавят визуален интерес, като същевременно поддържат неутрална цветова палитра, докато дървените аксесоари могат да омекотят ярките, бели или бетонни елементи.

• Включете текстил

Текстилът добавя текстура и осигурява допълнително измерение и топлина на пространството. Драперии, спално бельо, възглавници и килими от различен текстил като лен, вълна и памук са само няколко примера за това как можете да добавите топлина и комфорт към стаята, като същевременно поддържате минималистичен стил.

• Осигурете светлина

Нека светлината бъде ваш съюзник. Използвайте големи прозорци, за да влезе естествена светлина в дома ви. Все по-популярни стават  френските прозорци  и плъзгащите системи, които позволяват освен навлизане на много светлина, но  и  големи отваряеми площи. 

Поради голямата площ, много е важно да се избере най-подходящата конфигурация на  стъкла - със специални защитни фолиа, закалени или ламинирани. Профила, от който е изработен прозореца също е от съществено значение. Алуминий, PVC или дърво -  изберете профил, който е с добри показатели на топлопрводимост  е с достатъчно товаронсимост, за да издръжи тежестта на стъклопакета.

Какъвто и стил да изберете за дома си , е важно да следвате собствения си усет и възприятия.